Halusin tehdä marjakorileivoksia, joissa yhdistyy ihana vanilja ja tuoreet marjat. Inspiraation lähteenä käytin Maailman parhaat kakut kirjaa, jonka erinäisiä ohjeita mukaellen leivoin nämä marjaleivokset.

Valmista ensin pohjat. (Pohjat voi hyvin valmistaa jo edellisenäkin päivänä). Seuraavaksi on vaniljakiisselin vuoro, jonka voi myös hyvin tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin odottelemaan. Sivele murotaikinasta tehdyt kupit punaherukkahyytelöllä ja täytä vaniljakiisselillä. Asettele kiisselin päälle haluamiasi tuoreita marjoja (mansikka, vadelma, mustikka...) Tee vielä marjojen päälle kiille hyytelöstä, joka auttaa marjoja säilymään ja tuo myös makua.

1343415317_img-459f6de543ad23a9523947f91

Murotaikina pohja:

180g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100 g kylmää voita
2 rkl sokeria
1 tl sitruunan kuorta (noin 1 sitruuna)
1 hieman vatkattu keltuainen
1,5 rkl jääkylmää vettä

Sekoita suola jauhoihin. Paloittele voi ja nypi jauhojen kanssa sekaisin. Sekoita sokeri ja raastettu sitruunan kuori taikinaan. Sekoita vesi ja keltuainen hyvin keskenään ja lisää seos ripotellen taikinaan koko ajan sekoittaen. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi ja painele palloksi. Kääri pallo kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään ainakin tunniksi.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele esim. muffinssipellin voideltuihin vuokiin (itse käytin minimuffinssivuokia). Pistele pohjat haarukalla ja laita vielä jääkaappiin odottelemaan uunin lämpiämistä. Paista 200 asteessa noin 12 min. Anna jäähtyä.

Vaniljakiisseli:

2,75 dl maitoa
n. kolmasosa vaniljatangosta
3 keltuaista
60 g sokeria
15 g vehnäjauhoja
15 g maissijauhoja
3 rkl kuohukermaa

Halkaise vaniljatanko ja laita ne maidon kanssa kattilaan. Lämmitä maito kiehuvaksi ja ota sen jälkeen pois liedeltä. Pane keltuaiset pieneen kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää sokeri joukkoon ja hiero seos vaaleaksi ja pehmeäksi. Siivilöi molemmat jauhot joukkoon ja vatkaa vispilällä, kunnes seos on sileää. Poista vaniljatangot maidosta (raaputa siemenet maitoon) ja kuumenna maitoa uudelleen. Kaada kuuma maito tasaisena nauhana keltuaisseokseen ja sekoita hyvin. Kaada seos sekä kerma takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiehua pari minuuttia ja sekoita koko ajan hyvin, kunnes kiisseli on sileää ja paksua. Kaada kiisseli kulhoon ja peitä kelmulla.


Punaherukkahyytelö:

4 rkl valmista punaherukkahyytelöä
3 tl vettä

Laita aineet kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes hyytelö on täysin sulanut ja kirkasta. Jäähdytä hieman.